Την περασμένη Τρίτη, 28 Μαρτίου, βιώσαμε με τη Luna κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο. Δεν επισκεφτήκαμε ένα, αλλά δύο σχολεία, και γι’ αυτό το δεύτερο θέλω να μιλήσω σε αυτό το post.
Απόγευμα, αυτήν τη φορά, βρεθήκαμε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας, και κληθήκαμε να μιλήσουμε σε ενήλικο κοινό. Η ομιλία έλαβε χώρα σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών), με ομιλήτριες την κοινωνική λειτουργό, κυρία Μαρία Πανηγυράκη, και την εκπαιδεύτρια κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, Κυρία Γεωργία Κυριτσοπούλου.
Κατά το πρώτο μέρος των ομιλιών παρουσιάστηκαν η ιστορία και το έργο του ΚΕΑΤ, κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την τυφλότητα και τα εργαλεία που διευκολύνουν την καθημερινότητα των τυφλών ατόμων, καθώς και ο ορθός τρόπος συνοδείας ενός τυφλού ατόμου στο δρόμο, σε στενό πέρασμα και σε σκάλες.
Στο δεύτερο μέρος το λόγο πήραμε εγώ κι η κυρία Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. Δείξαμε τον τρόπο χρήσης του λευκού μπαστουνιού και τον συγκρίναμε με το χειρισμό ενός σκύλου οδηγού, συγκεκριμένα της Luna, πράγμα που άφησε άφωνο το κοινό. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η επίδειξη της λεγόμενης «έξυπνης ανυπακοής’ που οι σκύλοι οδηγοί εφαρμόζουν σε περιπτώσεις κινδύνου, αλλά και η εκτέλεση της εντολής «βρες λύση», οπότε και το κοινό ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα!
Απαντήσαμε σε αμέτρητες ερωτήσεις που αφορούσαν στη νομοθεσία, στη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στα τυφλά άτομα και τους σκύλους οδηγούς τους, στο γιατί δεν είναι ωφέλιμο να υπάρχουν ειδικά ταξί και, κατ’ επέκταση, ειδικές υπηρεσίες για τους χειριστές/ριες σκύλων οδηγών και σε δεκάδες άλλες απορίες σχετικά με την καθημερινότητα των τυφλών στη χώρα μας.
Πριν αλλά κι έπειτα από τις ομιλίες, εκπαιδευόμενο κοινό και διδακτικό προσωπικό είχαν χρόνο να έρθουν σε επαφή με τους σκύλους οδηγούς, ιδιαιτέρως με την Irma, συνταξιοδοτημένο, πλέον, σκύλο οδηγό και νυν παρουσιάστρια του προγράμματος «Αγαπάμε Σκύλους Οδηγούς» σε σχολεία. Νομίζω πως ήταν ένα όμορφο απόγευμα για όλες κι όλους μας.
Αν βρίσκεσαι εντός αττικής και είσαι μαθητής/ρια, εκπαιδευτικός, μέλος συλλόγου γονέων η διευθυντής/ρια σχολείου, περιμένουμε με χαρά και τη δική σου πρόσκληση!
Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, BookTuber.