Εντυπώσεις από το 26ο Δημοτικό σχολείο Περιστερίου (28/03/2023)

Μαρ 29, 2023 | Σκέψεις

«αυτές οι γραμμές στα πεζοδρόμιά είναι για να περπατάνε οι τυφλοί και δεν πρέπει να αφήνουμε πράγματα και καρέκλες επάνω, γιατί δε θα τα δουν και θα χτυπήσουν»! Η παραπάνω φράση ειπώθηκε από παιδί της Β τάξης στο 26ο Δημοτικό Περιστερίου, στο οποίο ξεκίνησε η μέρα μας την Τρίτη, 28 Μαρτίου. Τις μεγαλύτερες αλήθειες τις ακούμε απ’ τα παιδιά. Πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, πράγματα που θα έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο και που, δυστυχώς, οι ενήλικες ξεχνάμε, έρχονται να μας τα θυμίσουν τα παιδιά, οι μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας! Κάτι έχει γίνει πολύ καλά στην ανατροφή αυτών των παιδιών και ελπίζω πως, με την παρουσία μας εκεί και με το πρόγραμμα «Αγαπάμε Σκύλους Οδηγούς, ίσως βάλαμε κι εμείς κάποιο λιθαράκι χθες.

Η Χριστίνα Σαρρή καθισμένη με τη Λούνα ξαπλωμένη κάτω από τα πόδια της, φορώντας το ειδικό σαμάρι.
Πίσω στέκονται η κυρία Ζωή Γερουλάνου με το διευθυντή του σχολείου και την Ίρμα.

Με μπόλικο ενθουσιασμό, αλλά και με μια απ’ τις πιο θερμές φιλοξενίες που έχουμε απολαύσει, βρεθήκαμε με τη Luna, την κυρία Ζωή Γερουλάνου (πρόεδρο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος) και τον πρώην σκύλο οδηγό Irma στο Περιστέρι για να μιλήσουμε για την αξία των σκύλων οδηγών στη ζωή των τυφλών. Εξηγήσαμε τη διαφορά του λευκού μπαστουνιού και του σκύλου οδηγού, σε σχέση με την ταχύτητα, την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρει το καθένα στην κινητικότητα ενός τυφλού ατόμου και, μάλιστα, όλο αυτό το δείξαμε και έμπρακτα, ώστε να γίνει ευκολότερα κατανοητό από τους/τις μαθήτ(ρι)ες. Τα παιδιά διαπίστωσαν πως είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο η Luna να εντοπίσει την πόρτα της αίθουσας και να με κατευθύνει προς τα εκεί, παρά να την αναζητήσω μόνη, ανιχνεύοντας τα εμπόδια με το λευκό μου μπαστούνι σε ένα χώρο που για πρώτη φορά βρισκόμουν. Ο Διευθυντής του σχολείου ήταν ο τυχερός της παρέας μας, που με κλειστά μάτια εμπιστεύτηκε την Irma να τον οδηγήσει με ασφάλεια στους διαδρόμους ανάμεσα στα καθίσματα.

Τα παιδιά καθισμένα σε καρέκλες, παρακολουθούν τη Χριστίνα Σαρρή που έχει σηκωθεί όρθια και σκύβει να πιάσει τη Λούνα από το ειδικό σαμάρι. 
Πιο δίπλα είναι καθισμένη η κυρία Ζωή Γερουλάνου μαζί με την Ίρμα.

Ολοκληρώνοντας και τις δυο παρουσιάσεις μας, προσκληθήκαμε στο γραφείο του διευθυντή για ένα διάλειμμα και μια ευχάριστη, εποικοδομητική συζήτηση, ενώ με έκπληξη μάθαμε πως ο ίδιος είχε ήδη ετοιμάσει το κείμενο που θα αναρτιόταν στο site του σχολείου τους, το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Οι εντυπώσεις μου από το 26ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου είναι οι καλύτερες. Ένα πολύ καλά οργανωμένο σχολείο, με ειλικρινές ενδιαφέρον, πρόσχαρο προσωπικό και όλη την καλή διάθεση για προσφορά στους μαθητές και τις μαθήτριές του, αλλά και στο σύνολο. Είναι χαρά μας που βρεθήκαμε κοντά σας κι ακόμη περισσότερο που αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επόμενες επισκέψεις, δράσεις και συνεργασίες με το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος στο μέλλον. Σας ευχαριστούμε!

Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, BookTuber.