Τυφλότητα: Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις ενημέρωσης που πραγματοποιώ:

Μαρ 29, 2024 | Αρθρογραφία

Ένα από τα πράγματα που περιλαμβάνει η δραστηριότητά μου σχετικά με την τυφλότητα είναι οι ομιλίες κι οι δράσεις εξοικείωσης κι ενημέρωσης που πραγματοποιώ σε χώρους εκπαίδευσης, δομές, φορείς, επιχειρήσεις κι όχι μόνο.

Το πρόγραμμα κι η θεματολογία της εκάστοτε ομιλίας διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες, το διαθέσιμο χρόνο, την ηλικία και τον αριθμό των ατόμων που θα παρακολουθήσουν. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα θέματα που αναπτύσσονται είναι τα εξής:

Εισαγωγή:

Τι είναι η τυφλότητα:
Πότε κάποιο άτομο θεωρείται τυφλό;
Πώς προκύπτει μια βλάβη στην όραση;

Ορολογία:
Τι είναι η βλάβη και τι η αναπηρία; (Κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας)
Τι είναι η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη;
Ποιες είναι οι σωστές λέξεις για να μιλήσουμε για την τυφλότητα;
Πώς προσεγγίζουμε, ανάλογα με το σκοπό μας, κάποιο άτομο που δε βλέπει και πώς του απευθυνόμαστε σωστά;
Στερεότυπα: Υπάρχει η διαφορετικότητα; Οι τυφλοί βλέπουν με τα μάτια της ψυχής; Οι ανάπηροι έχουν δύναμη και παραδίδουν μαθήματα ζωής; Υπάρχουν ειδικές ανάγκες / ικανότητες / χαρίσματα κλπ:

Η Χριστίνα Σαρρή καθισμένη δίνει ομιλία σε σχολείο. Η Λούνα είναι ξαπλωμένη στα πόδια της φορώντας το γιλέκο εργασίας της. Αριστερά φαίνονται μαθητές και μαθήτριες και πίσω απ’ τη Χριστίνα υπάρχουν σχολικές τσάντες.

Η ζωή κι η καθημερινότητα ενός τυφλού ατόμου:

Δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης:
Πώς μαγειρεύει και πώς τρώει ένα τυφλό άτομο;
Πώς κάνει δουλειές στο σπίτι;
Πώς ντύνεται / βάφεται;
Πώς ψωνίζει, πώς αναγνωρίζει τα χρήματα κλπ;
Εκπαίδευση: σχολείο / πανεπιστήμιο / δραστηριότητες.
Εργασία: Τι επαγγέλματα μπορεί να κάνει ένα τυφλό άτομο;
Κοινωνική ζωή: ψυχαγωγία, διαπροσωπικές σχέσεις.
Τεχνολογία: Πώς χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές, κινητά, υπολογιστές, διαδίκτυο, social media κλπ.
Γραφή Braille: πληροφορίες, επίδειξη τυπωμένου κειμένου και βιωματικές ασκήσεις.

Η Χριστίνα Σαρρή με τη Λούνα ξαπλωμένη κοντά της δείχνει σε παιδιά νηπιαγωγείου πώς φοράει το κραγιόν της. Επάνω στα πόδια της βρίσκεται η τσάντα της με το λευκό μπαστούνι διπλωμένο από πάνω.

Κινητικότητα και προσανατολισμός:
Τι είναι το λευκό μπαστούνι και πώς χρησιμοποιείται;
Τι είναι ο σκύλος οδηγός;
Τα 3 είδη των εμποδίων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
Τι είναι τα σημάδια κι οι ενδείξεις;
Πώς βοηθάμε σωστά ένα τυφλό άτομο; (επίδειξη Τεχνικών συνοδείας)

Σκύλος οδηγός τυφλών  από το Α ως το Ω.
Χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις αναφορικά με το σκύλο. Φυλή, μέγεθος, ιστορικό κλπ.
Χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις αναφορικά με το ενδιαφερόμενο τυφλό άτομο.
Νομοθεσία και συμπεριφορά απέναντι σε ένα σκύλο οδηγό.
Αναδοχή: βασική υπακοή και κοινωνικοποίηση του κουταβιού.
Εκπαίδευση: 4 πράγματα που μαθαίνει να κάνει, τι προσφέρει και ποιες οι διαφορές του απ’ το λευκό μπαστούνι.
Ταίριασμα και συνεκπαίδευση με τον τυφλό χειριστή / την τυφλή χειρίστρια.
Συνταξιοδότηση.

Η Χριστίνα Σαρρή επάνω σε εξέδρα αίθουσας εκδηλώσεων δημοτικού σχολείου. Πολλά παιδιά την παρακολουθούν με προσοχή να τους μιλά για το λευκό μπαστούνι, ενώ η Λούνα εξερευνά το χώρο μυρίζοντας το πάτωμα. Πίσω υπάρχουν μπλε κουρτίνες και από πάνω κρέμονται ελληνικές σημαίες.

Ελεύθερος χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

Όπως προαναφέρθηκε, σε κάθε ομιλία δίνεται προτεραιότητα κι έμφαση στα θέματα που ενδιαφέρουν το εκάστοτε κοινό, ενώ ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο εξοικείωσης προσαρμόζεται αντίστοιχα και το λεξιλόγιο.

  • Προτείνονται 45 – 60 λεπτά ανά 50 – 60 άτομα (ή 45 λεπτά ανά 35 παιδιά maximum αν πρόκειται για νηπιαγωγείο).
  • Προτιμάται κλειστός χώρος, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ακουστική, λιγότερα περιφερειακά ερεθίσματα, αίσθηση ασφάλειας και προσανατολισμού από πλευράς μου και σημεία στο χώρο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιδείξεις με το σκύλο οδηγό.
  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, ενδέχεται κατά τον ερχομό μου να συνοδεύομαι από άτομο της εμπιστοσύνης μου, το οποίο θα αναλάβει τη μετακίνησή μου από και προς το σπίτι μου, την καθοδήγησή μου στο χώρο που θα γίνει η δράση, καθώς και να βρίσκεται διακριτικά κοντά μου για την περίπτωση που προκύψει κάποια ανάγκη από μεριάς μου. Εναλλακτικά μπορεί, έπειτα από συνεννόηση, αυτόν τον ρόλο να τον αναλάβει κάποιο άτομο του σχολείου / φορέα που με προσκαλεί.
  • Παράκληση να ενημερώνομαι εκ των προτέρων για τυχόν λήψη ή και δημοσιοποίηση φωτογραφιών κατά τη διεξαγωγή της δράσης, δικών μου ή του σκύλου οδηγού μου. Σε περίπτωση δημοσίευσης των φωτογραφιών, προτείνεται η αλλοίωση των προσώπων, ιδίως αν πρόκειται για ανήλικο κοινό, για λόγους ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τέλος, θα επιθυμούσα να λάβω κι η ίδια το υλικό για το προσωπικό μου αρχείο, καθώς και για ενδεχόμενη δημοσίευση της δράσης στο site μου.
  • Θεωρείται αυτονόητο πως η Luna, ο σκύλος οδηγός που θα με συνοδεύει, θα βρίσκεται μαζί μου κατά τη διάρκεια της δράσης και θα εισέρχεται ελεύθερα σε όλους τους χώρους στους οποίους θα χρειαστεί να μετακινηθώ, χωρίς κλουβί ή φίμωτρο, βάσει του ν. 3868 / 2010 που επιτρέπει την είσοδο των σκύλων οδηγών τυφλών παντού. Από μεριάς μου υπάρχει η διαβεβαίωση πως είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, απολύτως ακίνδυνη και πλήρως εμβολιασμένη.
Η Χριστίνα Σαρρή σε σχολείο περιτριγυρισμένη από παιδιά που χαϊδεύουν τη Λούνα στο τέλος της ομιλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τη συνδιοργάνωση μιας δράσης ενημέρωσης για την τυφλότητα προσαρμοσμένης στις ανάγκες του κοινού που σε ενδιαφέρει, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, στέλνοντάς μου ένα e-mail με θέμα «Πρόσκληση για ομιλία» στο info@christinasarri.com ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας στη σελίδα «Επικοινωνία» του site μου.

Στη διάθεσή σου…

Θα είναι χαρά μου, ανυπομονώ!

Χριστίνα Σαρρή,
ομιλήτρια και blogger για θέματα τυφλότητας, συγγραφέας,
τελειόφοιτη ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου,
εκπαιδευόμενη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)