Όταν αναφερόμαστε σε εμπόδια που δυσκολεύουν την κινητικότητα των τυφλών ατόμων, το μυαλό των περισσοτέρων, ορθώς, πηγαίνει συνήθως σε ράμπες κατειλημμένες από αυτοκίνητα, παρτέρια στη μέση στενών πεζοδρομίων και τραπεζοκαθίσματα χώρων εστίασης παραταγμένα επάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών. Τα εμπόδια, όμως, εκεί έξω είναι πολύ περισσότερα και, μάλιστα, μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτό το άρθρο θα τις δούμε όλες αναλυτικά και με παραδείγματα.
1. Εμπόδια εδάφους
- Εμπόδια εδάφους ή χαμηλά εμπόδια ονομάζονται τα εμπόδια που ένα τυφλό άτομο μπορεί να ανιχνεύσει με το λευκό του μπαστούνι, ακριβώς επειδή βρίσκονται, τα ίδια ή η βάση τους, στο έδαφος. Έτσι, όταν το μπαστούνι ακουμπήσει επάνω τους, παράγονται ήχοι και δονήσεις που βοηθούν το τυφλό άτομο να τα αντιληφθεί και να τα αποφύγει.
- Παραδείγματα τέτοιων εμποδίων είναι: τα σκαλοπάτια, οι λακκούβες, οι ανωμαλίες και οι κλίσεις του εδάφους, τα παρτέρια, οι κορμοί των δέντρων, οι κολόνες, τα τραπεζοκαθίσματα, τα παρκαρισμένα οχήματα, τα διάφορα αντικείμενα που είναι ακουμπισμένα στο πάτωμα, οι μισάνοιχτες πόρτες, τα έπιπλα ενός δωματίου κλπ.
2. Ψηλά εμπόδια
- Τα ψηλά εμπόδια, από την άλλη, είναι εκείνα τα οποία δεν μπορεί να ανιχνεύσει το λευκό μπαστούνι, διότι είτε δε βρίσκονται στο έδαφος, αλλά κρέμονται ή στηρίζονται σε κάποιο ψηλότερο επίπεδο, είτε η βάση τους βρίσκεται μεν στο έδαφος, αλλά το ίδιο το εμπόδιο καταλήγει να βρίσκεται αρκετά μακριά από αυτήν, με αποτέλεσμα και πάλι το λευκό μπαστούνι να μη την φτάνει για να την εντοπίσει. Τα συγκεκριμένα εμπόδια, δυστυχώς, το τυφλό άτομο συχνά τα αντιλαμβάνεται όταν είναι πια αργά, χτυπώντας επάνω τους με το κεφάλι, το στήθος ή την κοιλιά.
- Τέτοια εμπόδια είναι: τα κλαδιά των δέντρων ή οι κορμοί τους όταν φυτρώνουν λοξά, τα μπαλκόνια των ημιώροφων που προεξέχουν από τις βάσεις των κτηρίων, οι τέντες των καταστημάτων, οι μπάλες, οι εφημερίδες κι άλλα αντικείμενα που κρέμονται εξωτερικά των περιπτέρων, τα τιμόνια και οι μπαγκαζιέρες των παρκαρισμένων μηχανών, τα τζάμια των τηλεφωνικών θαλάμων, οι εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών των ισογείων, οι μεταλλικές γωνίες των χαμηλών πινακίδων ή των γραμματοκιβωτίων, οι κρεμαστές γλάστρες, οι κορδέλες που χρησιμοποιούνται για να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε χώρους που πραγματοποιούνται έργα, τα παλιά παντζούρια που ανοίγουν προς τα έξω, τα παράθυρα που ανοίγουν προς τα μέσα, τα ψηλά ντουλάπια που κρέμονται από τους τοίχους (ακόμη περισσότερο αν είναι ανοιχτά), οι εντοιχιζόμενοι πάγκοι κλπ.
3. Κινούμενα εμπόδια
- Κινούμενα, όπως το λέει κι η ίδια η λέξη, είναι τα εμπόδια που δεν είναι σταθερά στο χώρο, αλλά μετακινούνται παράλληλα ή και κάθετα στην πορεία του τυφλού ατόμου. Για το λόγο αυτό, είναι δυσκολότερο για το άτομο να τα εντοπίσει και να προλάβει να τα αποφύγει, εκτός αν τυγχάνει να προκαλούν κάποιον ήχο.
- Παραδείγματα κινούμενων εμποδίων είναι: άλλοι άνθρωποι που επίσης κινούνται στον ίδιο χώρο, διάφορα ζώα όπως σκύλοι, γάτες, περιστέρια κλπ, πατίνια, ποδήλατα, μηχανάκια, skateboards και οτιδήποτε άλλο κινείται επάνω στο πεζοδρόμιο κι όχι μόνο.
Εσύ τα γνώριζες;
Είχες σκεφτεί με πόσα εμπόδια έρχεται αντιμέτωπο ένα τυφλό άτομο καθημερινά κατά τις μετακινήσεις του;
Ποια κατηγορία εμποδίων σου φάνηκε περισσότερο επικίνδυνη;
Σε βοήθησε αυτό το άρθρο να σκεφτείς τρόπους ώστε να διευκολύνεις την κινητικότητα των ανθρώπων γύρω σου, αναπήρων και μη;
Γράψε μου στα σχόλια, θα χαρώ να σε διαβάσω.
Ευχαριστώ που είσαι εδώ!
Χριστίνα Σαρρή,
ομιλήτρια και blogger για θέματα τυφλότητας,
συγγραφέας, τελειόφοιτη ψυχολογίας