Προσοχή! Κυκλοφορεί κείμενο με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους σκύλους οδηγούς!

Μάι 31, 2023 | Αρθρογραφία

Πριν από κάποια χρόνια κυκλοφόρησε ένα κείμενο σχετικά με τους σκύλους οδηγούς και το πώς αντιδρούν σε περίπτωση που ο χειριστής τους χρειάζεται βοήθεια. Οι πληροφορίες που δίνει είναι λανθασμένες και, δυστυχώς, έχουν αρχίσει να αναδημοσιεύονται ξανά αυτές τις μέρες, παραπληροφορώντας τον κόσμο.

Το κείμενο λέει πως αν δείτε ένα σκύλο οδηγό να τριγυρνά μόνος, φορώντας το ειδικό γιλέκο, σημαίνει πως ο τυφλός άνθρωπος τον οποίο συνοδεύει βρίσκεται ανήμπορος, πεσμένος στο έδαφος ή σε κίνδυνο. Μάλιστα προτείνει να ακολουθήσετε το σκύλο ρωτώντας τον τι συμβαίνει κι εκείνος θα σας οδηγήσει στο τυφλό άτομο σκουντώντας σας ελαφριά στο πόδι. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς. Δεν ισχύουν, είναι παραπληροφόρηση! Σταμάτα να τις αναδημοσιεύεις ή κατέβασέ τες αν το έχεις ήδη κάνει!

Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος έχει κάνει αγώνα προκειμένου να σταματήσει να κυκλοφορεί αυτή η ανάρτηση. Δε γνωρίζουμε ποι@ την έγραψε κι από πού μπορεί να ξεκίνησε, αλλά πρέπει να σταματήσει να διαδίδεται. Μάλιστα, το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφεία ενός εκ των χειριστών του Κέντρου και το σκύλο οδηγό του, χωρίς την έγκρισή του!

Η πραγματικότητα είναι πως, αν ένα τυφλό άτομο κινδυνεύσει, χάσει τις αισθήσεις του ή βρεθεί σε δύσκολη θέση, ο σκύλος οδηγός του θα σταθεί κοντά του μέχρι ο χειριστής/ριά του να συνέλθει ή να είναι σε θέση να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με το σκύλο του/της. Οι σκύλοι οδηγοί δεν εκπαιδεύονται να ζητούν βοήθεια από περαστικούς. Παραμένουν κοντά στο τυφλό άτομο που συνοδεύουν.

Παρακαλώ, αν θέλετε οπωσδήποτε να δημοσιεύσετε κάτι, αναδημοσιεύστε αυτό εδώ το κείμενο και όχι το άλλο με τις ψευδείς πληροφορίες και την κλεμμένη φωτογραφία!

Χριστίνα Σαρρή,
ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, χειρίστρια του σκύλου οδηγού Luna από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος