Σκύλοι οδηγοί τυφλών: Γνώριζες ότι αξιολογούνται;

Απρ 7, 2023 | Αρθρογραφία

Σήμερα με τη Luna είμαστε πολύ χαρούμενες και περήφανες η μία για την άλλη, αφού περάσαμε επιτυχώς την ετήσια αξιολόγησή μας! Γνώριζες ότι τα τυφλά άτομα κι οι σκύλοι οδηγοί τους περνούν κατά καιρούς από τη διαδικασία της αξιολόγησης;

Όταν ένας σκύλος οδηγός ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και παραδοθεί σε ένα τυφλό άτομο, η σχολή που εκπαίδευσε και τους δυο τους δεν τους χαιρετάει, τους εύχεται καλή τύχη και καλές διαδρομές και τους ξαναθυμάται όταν έρθει η στιγμή να αποσυρθεί ο σκύλος! Αντιθέτως, ειδικά τον πρώτο καιρό, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταξύ τους συνεργασίας, η σχολή και πιο συγκεκριμένα το άτομο που εκπαίδευσε το σκύλο, αναλαμβάνει να κρατάει επαφή με την ομάδα τυφλού και σκύλου και ανά περιόδους να την αξιολογεί.

Τι συμβαίνει, όμως, κατά την αξιολόγηση;

Ο/Η εκπαιδευτής/ρια επισκέπτεται τον τυφλό χειριστή/ρια και το σκύλο στο χώρο τους, ώστε να ελέγξει τις συνθήκες στις οποίες ζει ο σκύλος. Είναι καθαρό το περιβάλλον; Υπάρχει εύκολα προσβάσιμο μπολ με φρέσκο νερό για να πίνει ο σκύλος; Είναι περιποιημένος, καθαρός και υγιής; Το βιβλιάριό του είναι ενημερωμένο; Έχει κάνει τα εμβόλιά του, παίρνει τα φάρμακά του; Είναι ευτυχισμένος; Μήπως δεν περνάει καλά ή κακοποιείται; (Λέμε τώρα! Προς Θεού! Αλλά η σχολή φροντίζει να διερευνά και αυτό το ενδεχόμενο, ορθώς κατά τη γνώμη μου.) Πώς είναι η συμπεριφορά του σκύλου μέσα στο σπίτι; Είναι φρόνιμος, υπακούει στις εντολές που του δίνονται; Παίζει ή είναι υποτονικός; Πώς αλληλεπιδρά με τον κόσμο που έρχεται απ’ έξω;

Όση ώρα η/ο εκπαιδεύτρια/ής παρακολουθεί όλα τα παραπάνω, παράλληλα κάνει ερωτήσεις στον τυφλό χειριστή/ρια για τη σχέση του/της με το σκύλο, την αλληλεπίδρασή τους, τις εμπειρίες τους απ’ τις διαδρομές τους και τα τυχόν προβλήματα που έχουν.

Στη συνέχεια βγαίνουν όλοι μαζί έξω στο δρόμο και η εκπαιδεύτρια παρακολουθεί την ομάδα τυφλού και σκύλου, επιβεβαιώνοντας ή όχι πως οι πληροφορίες που έλαβε συνάδουν με την πραγματικότητα. Η ομάδα δοκιμάζεται σε γνωστές και άγνωστες διαδρομές και ελέγχεται για το αν γίνεται σωστά η αποφυγή των εμποδίων, αν ο σκύλος αντιδρά απέναντι σε άλλα σκυλιά, γάτες, περιστέρια ή άλλα ζώα, αν η ανταπόκριση του σκύλου στις εντολές του χειριστή είναι άμεση ή καθυστερημένη και, γενικότερα, αν η ομάδα εξακολουθεί να συνεργάζεται άψογα και με ασφάλεια ή αν έχουν προκύψει προβλήματα προς επίλυση.

Τέλος, η/ο εκπαιδεύτρια/ής συμπληρώνει μια φόρμα, αξιολογώντας την ομάδα τυφλού και σκύλου για όλες τις συμπεριφορές και σε όλες τις συνθήκες που συνάντησαν. Έτσι μπορεί η σχολή να έχει μια εικόνα για την κατάσταση των σκύλων οδηγών της και των τυφλών χειριστ(ρι)ών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της, καθώς και για την εξέλιξή τους στο χρόνο.

Γιατί γίνεται όλο αυτό;

Προφανώς για την ασφάλεια τόσο των σκύλων όσο και των τυφλών. Καμιά σχολή δε θέλει να έχει την ευθύνη μιας ομάδας που δε συν-εργάζεται σωστά, με την πιθανότητα, αργά ή γρήγορα, αυτή η ομάδα να βρεθεί σε κίνδυνο. Και, φυσικά, καμιά σχολή δε θέλει τα σκυλάκια που με τόσο κόπο και αγάπη εκπαιδεύει, για οποιοδήποτε λόγο, να ζουνδυστυχισμένα ή να μην περνούν όμορφα. Αν πέσει στην αντίληψη της σχολής έστω κι ένα από τα δύο ενδεχόμενα, είτε της κακής συνεργασίας τυφλού και σκύλου είτε της κακομεταχείρισης του τετράποδου, τότε ο σκύλος απομακρύνεται από τον τυφλό χειριστή/ρια. Το τι γίνεται στη συνέχεια εξαρτάται από την περίπτωση κι ευτυχώς τέτοια παραδείγματα είναι ελάχιστα ως μηδαμινά.

Κάθε πότε γίνεται αυτή η αξιολόγηση;

Αν η ομάδα τυφλού και σκύλου είναι νεοσύστατη και άπειρη ακόμη, ο εκπαιδευτής έχει στενότερη επαφή μαζί τους και τους παρακολουθεί ανά τακτά διαστήματα, περίπου ανά τρεις, έξι και δώδεκα μήνες. Μόλις η ομάδα κλείσει τον πρώτο της χρόνο, η αξιολόγηση αυτή γίνεται στο εξής μία φορά ετησίως, μέχρι ο σκύλος να βγει στη σύνταξη.

Έτσι, εμείς σήμερα γιορτάζουμε την καλή αξιολόγηση που λάβαμε από την εκπαιδεύτριά μας. Και του χρόνου, Λουνάκι μου!

Ήξερες αυτήν την πληροφορία; Πώς σου φάνηκε; Πιστεύεις ότι ο χειρισμός του θέματος από τις σχολές είναι σωστός; Πες μου την άποψή σου στα σχόλια…

Χριστίνα Σαρρή,
ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, χειρίστρια σκύλου οδηγού,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας, BookTuber.