Το δίλημμά μου: ένα ή δύο κανάλια;

Απρ 25, 2023 | Σκέψεις

Μην προσπεράσεις αυτό το post. Χρειάζομαι τη βοήθεια και την άποψή σου. Έχω ένα δίλημμα εδώ και κανένα δίμηνο, έχω σπάσει το κεφάλι μου να σκέφτομαι και να αλλάζω γνώμη κι ακόμη δεν έχω καταλήξει κάπου. Όμως είναι πολύ σημαντικό για μένα να πάρω μια απόφαση άμεσα!

Θα σου πω όλη την ιστορία για το ζήτημα που με απασχολεί, πώς προέκυψε, αλλά και τις δικές μου σκέψεις, ώστε να έχεις όλα τα στοιχεία κι έπειτα ανυπομονώ να σε ακούσω. Αφορά στο Christina’s Book Voice. Κάνε καφέ κι έλα να τα πούμε παρέα…

Όπως ίσως θα θυμάσαι, τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψα στο κανάλι και ανακοίνωσα πως ίσως αρχίσω να προσθέτω βίντεο διαφόρων περιεχομένων σχετικών με τα ενδιαφέροντά μου, εκτός από τα βιβλιοφιλικά με τα οποία το κανάλι ξεκίνησε. Πράγματι, όλον αυτόν τον καιρό ανέβασα κάποια βίντεο σχετικά με την αναπηρία, την τυφλότητα και κάποιες δράσεις κι εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκα. Και μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένη από την απήχηση που είχαν.

Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα κι έπειτα από τις επισκέψεις μου στα σχολεία της Αττικής κι όχι μόνο, διαπίστωσα πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τον κόσμο να μάθει για την τυφλότητα. Πως υπάρχει μεγάλο καινό πληροφόρησης, καθώς κι απορίες που καλούμαι να απαντώ ξανά και ξανά. Ο κόσμος δε γνωρίζει για την τυφλότητα. Οι γονείς τυφλών παιδιών δεν ξέρουν τι δικαιούνται, πού να απευθυνθούν, πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να ανεβάζω στο κανάλι κάποια σχετικά βίντεο με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.

Όμως στις αρχές της άνοιξης, κατά τη διάρκεια ενός καφέ με έναν αγαπημένο φίλο, ενώ του έλεγα ακριβώς αυτό, εκείνος μου είπε: «Ήθελα από καιρό να σ’ το πω. Αυτά που ανεβάζεις είναι πολύ ωραία κι ενδιαφέροντα, αλλά καλύτερα να κάνεις ένα δεύτερο κανάλι και να ανεβάζεις εκεί βίντεο για την τυφλότητα, κρατώντας το Christina’s Book Voice μόνο για τα βιβλία».

Τι ήταν να μου το πει αυτό; Με κατέστρεψε! Πράγματι, ήταν μια σκέψη που είχα κι εγώ, μα το να σου το επισημαίνει κάποιος τρίτος σε βάζει, όσο να πεις, σε περισσότερες σκέψεις. Εγώ ήμουν έτοιμη να βγω και να ανακοινώσω ότι σύντομα το κανάλι θα μετονομαστεί σε christinasarri.com, όπως ακριβώς και το site μου, με το οποίο και θα συνδεθεί, και ξαφνικά ακούω κάτι άλλο.

Θα σου πω τι σκέφτομαι εγώ. Από τη μία σκέφτομαι ότι σίγουρα θα είναι κάπως δύσκολο να ξεκινήσω ξανά απ’ το απόλυτο μηδέν, αν και όχι ακατόρθωτο, φυσικά. Το ήδη υπάρχον κανάλι είναι μια καλή αρχή, ώστε ο κόσμος να πάρει τις πληροφορίες που έχω να του μεταδώσω. Από την άλλη, δε θέλω κανείς να νομίσει πως το πράγμα πήγαινε εκεί εξαρχής, πως τα βιβλία ήταν κάτι σαν δόλωμα και πως εκμεταλλεύτηκα το subscribe του καθενός για να κάνω μετά τα δικά μου. Χαίρομαι που είσαι εδώ και εκτιμώ αφάνταστα τις σχεδόν 1000 εγγραφές που έχω στο κανάλι μου. Δε θέλω ούτε κατά διάνοια να σκεφτείς ότι είχα πρόθεση να σε κοροϊδέψω.

Αντιθέτως, δε σκοπεύω να καταργήσω τα βιβλιοφιλικά βίντεο, γιατί κι εγώ τα αγαπώ. Απλώς αυτά θα αποτελούν ένα κομμάτι μόνο του καναλιού. Θα ανεβαίνουν πιο αραιά, αυτό είναι όλο. Θα παρεμβάλλονται ανάμεσα σε βίντεο για τη ζωή και την καθημερινότητα ενός τυφλού ατόμου, για τους σκύλους οδηγούς, για διάφορες δράσεις που διαρκώς κάνω, για ταξίδια, tips προς τυφλά, αλλά και βλέποντα άτομα. Πραγματικά έχω ενδιαφέρουσες ιδέες.

Μετά σκέφτομαι και το άλλο: Αν εγώ δώσω μια συνέντευξη με αφορμή όλες μου τις ιδιότητες (συγγραφέας, BookTuber, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, τυφλή φοιτήτρια), αν έχω δυο κανάλια, σε ποια από τα δυο θα την ανεβάσω; Αν θέλω να σου μιλήσω για το βιβλίο μου που αφορά στη ζωή μιας τυφλής γυναίκας στην Ελλάδα, ή αν γίνει κάποτε η παρουσίασή του, σε ποιο κανάλι θα ανεβάσω τα σχετικά βίντεο, σε αυτό για τα βιβλία ή σε αυτό για την τυφλότητα;

Η δική μου άποψη είναι ότι, όπως όλοι, έχω πολλαπλές ταυτότητες κι όλες αυτές μαζί συνθέτουν τη Χριστίνα. Και το κανάλι είναι κομμάτι της Χριστίνας. Νομίζω πως το καλύτερο είναι να τα έχω όλα συγκεντρωμένα σε ένα κανάλι. Θα είναι πιο διαχειρίσιμο για μένα κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό είναι η δική μου άποψη. Εσύ μπορεί να θέλεις κάτι άλλο. Γι’ αυτό, πραγματικά σε παρακαλώ, πες μου μια ιδέα, μια γνώμη. Είναι πολύ σημαντικό για μένα. Γίνονται πράγματα για τα οποία θέλω να μιλήσω στον κόσμο και ο λόγος που δεν ανεβάζω είναι γιατί ακόμη δεν έχω κατασταλάξει για το πού πρέπει να τα ανεβάσω.

Περιμένω με αγονία τις σκέψεις σου, θα το εκτιμήσω δεόντως αν μου γράψεις στα σχόλια.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Χριστίνα Σαρρή,
με ένα σορό ιδιότητες που πασχίζει να κρατήσει αλληλένδετες!