3 συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις για τα βιβλία μου

Μαρ 30, 2023 | Σκέψεις

 

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνει ο κόσμος, όταν αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, είμαι και συγγραφέας, είναι σχετικές με τα βιβλία μου. «Τι βιβλία γράφεις; Πού μπορούμε να τα βρούμε; Πόσα βιβλία έχεις γράψει» κλπ. Σκέφτηκα, λοιπόν, με αφορμή αυτό, να κάνω ένα post απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις.

Μια στοίβα με βιβλία σε γαλάζιο φόντο. Το κείμενο στην εικόνα γράφει: «3 συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις για τα βιβλία μου».

 

1. Τι γράφεις συνήθως;

Γράφω σχεδόν τα πάντα. Από μυθιστορήματα, μέχρι ιστορίες βραχείας φόρμας. Από βιβλία non fiction μέχρι άρθρα και blogposts. Από νουβέλες και ποίηση μέχρι αυτοβιογραφικά κείμενα. Προσωπικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ το χαρακτηρισμό «λογοτεχνία» για τα έργα μου. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ή όχι το αναγνωστικό κοινό κι όχι εγώ. Εγώ θα τα χαρακτήριζα περισσότερο ως μυθοπλαστική πεζογραφία. Οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα και η ανάγκη και το δικαίωμα κάθε ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται είναι τα συχνότερα θέματα με τα οποία καταπιάνομαι. Από άποψη όγκου, αγαπώ εξίσου τα μεγάλα κείμενα, όπως είναι τα μυθιστορήματα, όσο και τα μικρότερα, όπως τα παραμύθια, οι ιστορίες βραχείας φόρμας κλπ. Θα μπορούσα να πειραματιστώ με διάφορα είδη, φόρμες και θεματολογίες, πιστεύω, εκτός από fantasy, τρόμου και αστυνομικά, ακριβώς γιατί δε με έλκουν ούτε ως αναγνώστρια.

2. Πόσα βιβλία έχεις γράψει;

Αυτήν τη στιγμή (Μάρτιος 2023) έχω ολοκληρωμένα τρία βιβλία:
* «Τελικά κέρδισα το στοίχημα;» (εφηβικό μυθιστόρημα).
* «Αν είχες λίγο αργήσει» (μυθιστόρημα για ενήλικες).
* «Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας, ιστορίες καθημερινού σεξισμού και μισαναπηρισμού στην Ελλάδα» (συλλογή με 45 αυτοβιογραφικές ιστορίες).

Ταυτόχρονα, φεμινιστικά μου κείμενα κυκλοφορούν σε συλλογικούς τόμους, κάποια με ψευδώνυμο, ενώ στον υπολογιστή μου έχω μια μισοτελειωμένη νουβέλα για παιδιά, αμέτρητα ποιήματα, διηγήματα, κι άλλα κείμενα που ίσως δε θυμάμαι καν!

3. Πού μπορεί να βρει κανείς τα βιβλία σου; Έχουν εκδοθεί;

Προς το παρόν κανένα από τα βιβλία μου δεν κυκλοφορεί και οι λόγοι γι’ αυτό σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Το «Τελικά κέρδισα το στοίχημα;» είχε κυκλοφορήσει για τέσσερα χρόνια από τον εκδοτικό οίκο «Εντύποις» (2017 – 2021), όμως πλέον έχει λήξει η συνεργασία μου με τις συγκεκριμένες εκδόσεις. Ενδεχομένως να έχουν ξεμείνει κάποια ελάχιστα αντίτυπα σε κανένα απ’ τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, όμως. Στα σχέδιά μου είναι να δημιουργήσω κάποτε ένα e-shop, ώστε να κυκλοφορήσουν όλα τα βιβλία μου σε ηλεκτρονική μορφή, για αρχή, κι ίσως αργότερα και σε έντυπη. Ελπίζω αυτή η στιγμή να μην αργήσει πολύ ακόμη να έρθει.

Έχεις κάποια άλλη ερώτηση που θα ήθελες να σου απαντήσω σχετικά; Θα χαρώ να μου την γράψεις στα σχόλια.
Είχες μήπως ακουστά κάποιο από τα βιβλία μου; Αν ναι, εύχομαι με θετικό τρόπο!
Περιμένω τις απαντήσεις σου…

Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, BookTuber.