Εντυπώσεις από το Δημοτικό σχολείο Λεχαίου Κορινθίας {(15/03/2023) video}.

Μαρ 15, 2023 | Σκέψεις

Ακόμη μια παρουσίαση του προγράμματος «Αγαπάμε Σκύλους οδηγούς» στέφτηκε σήμερα με επιτυχία, αυτήν τη φορά στο Δημοτικό Σχολείο Λεχαίου Κορινθίας. Παρέα με τη Luna, αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Ζωής Γερουλάνου, προέδρου του Κέντρου Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος, και της φίλης μας της Irma, πρώην σκύλου οδηγού, που ανέλαβαν τη μεταφορά μας ως εκεί και την ασφαλή μας μετακίνηση στα νέα, άγνωστα σε εμάς περιβάλλοντα της περιοχής.

Σε μια κατάμεστη από παιδιά και διδακτικό προσωπικό αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος. Εξηγήσαμε τη διαδικασία εκπαίδευσης ενός σκύλου οδηγού, από την πρώτη στιγμή που έρχεται στο Κέντρο ως κουτάβι, ως τη στιγμή που παραδίδεται στον τυφλό/ή χειριστή/ρια και συνεκπαιδεύονται παρέα. Απαντήσαμε σε πληθώρα ερωτήσεων, παιδιών κι ενηλίκων, από τις πιο απλές, όπως «πώς κάνεις μπάνιο και πώς ξεχωρίζεις το σαμπουάν από το αφρόλουτρο, ενώ δε βλέπεις;», μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως το «πώς γίνεται το σωστό ταίριασμα ενός τυφλού ατόμου με τον κατάλληλο για εκείνο σκύλο οδηγό;», ή ακόμη και το «Τι κάνει ένας σκύλος οδηγός αν καταλάβει πως το τυφλό άτομο που συνοδεύει βρίσκεται σε κίνδυνο;».

Η παρουσίαση έκλεισε στο προαύλιο, με μαθητές/ριες και δασκάλους/ες να μένουν έκπληκτοι/ες από την προσπάθεια της Luna να ανοίξει δρόμο ανάμεσά τους, προκειμένου να με καθοδηγήσει στην έξοδο του σχολείου, και, τελικά, να υπακούει στην εντολή «Βρες λύση» και να εντοπίζει το πιο ασφαλές, κατά την κρίση της, πέρασμα ανάμεσα στον κόσμο.

Ευχαριστώ θερμά τη διεύθυνση και όλο το προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Λεχαίου για τη φιλοξενία, και ιδιαιτέρως την κυρία Ελβίρα Αλωνιστιώτη, για τη μεσολάβηση και την άψογη επικοινωνία. Φυσικά, την κυρία Γερουλάνου για όλη τη βοήθεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αλλά και από και προς το σχολείο. Και δε θα μπορούσα να παραλείψω την κυρία Χριστίνα Τ. που υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε μένα και το σχολείο, καθώς και το σύζυγό της, για το υπέροχο γεύμα και τη συντροφιά που μας κράτησαν, έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος και ως την αναχώρησή μας από το Λέχαιο. Εις το επανιδείν!

Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας, BookTuber