Στο 9ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης (14/03/2023)

Μαρ 14, 2023 | Σκέψεις

Αν υπάρχει κάτι που μου έμεινε από την επίσκεψή μου στο 9ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης, είναι εκείνη η ενθουσιασμένη, παιδική φωνούλα που άκουσα να λέει «Αυτή είναι η πιο τέλεια μέρα της ζωής μου»! Κι αυτή η δήλωση, που δεν απευθύνθηκε σε μένα, αλλά στα υπόλοιπα παιδάκια της τάξης, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Τέτοιες κουβέντες που τυγχάνει καμιά φορά να πιάσει το αφτί μου είναι ο λόγος και το κίνητρο να σηκώνομαι τα πρωινά, να παίρνω τη Luna και φορώντας εγώ το μεγαλύτερό μου χαμόγελο κι εκείνη το δυνατότερο κούνημα της ουράς της να επισκεπτόμαστε σχολεία στην Αττική, κι όχι μόνο!

Σε αυτή μας την επίσκεψη είχαμε παρέα και τις αγαπημένες μας κυρία Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, και Irma, πρώην σκύλο οδηγό και νυν «εκπρόσωπο» του προγράμματος «Αγαπάμε Σκύλους Οδηγούς».

Τα παιδιά είδαν από κοντά τη διαφορά ανάμεσα στη Luna και στην Irma, αφού η πρώτη παρέμεινε κοντά μου, φορώντας το ειδικό σαμάρι των σκύλων οδηγών και ούσα εργαζόμενη καθ’ όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης, ενώ η δεύτερη παρέμεινε για αρκετή ώρα ελεύθερη, ως κατοικίδιο, ώστε να μπορούν τα παιδιά να την πλησιάσουν και να την γνωρίσουν καλύτερα.

Τέλος, όλοι οι μαθητές/ριες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις για τους σκύλους οδηγούς και την τυφλότητα, να μάθουν τι είναι η ανάγλυφη γραφή Braille και τον τρόπο που σχηματίζονται τα γράμματα και οι λέξεις, να γνωρίσουν το λευκό μπαστούνι και τη χρήση του (χωρίς να καλύψουν τα μάτια τους) και να περπατήσουν με οδηγό τους την Irma, βιώνοντας πρακτικά ό, τι πιο κοντά στην εμπειρία ενός τυφλού χειριστή σκύλου οδηγού.

Ευχαριστώ το 9ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης για την πρόσκληση και την παρακολούθηση του προγράμματος, την κυρία Γερουλάνου για την πρότασή της να την συνοδεύσω μαζί με τη Luna και, φυσικά, τα παιδιά για την προσοχή τους και για τις αναμνηστικές ζωγραφιές που μας χάρισαν πριν φύγουμε. Είχαμε μια υπέροχη μέρα μαζί σας!

Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας.