Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η ομιλία της Χ. Σαρρή με θέμα την ψηφιακή προσβασιμότητα στο Content Creators Meetup του IDEADECO

Φεβ 5, 2023 | Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Web Accessibility Content Creators Meetup
Η Συμπεριλιπτική Ψηφιακή Προσβασιμότητα σε πρώτο πλάνο, στο Content Creators Meetup της εταιρείας IDEADECO.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Content Creators Meetup, με θεματική το Web Accessibility στα websites, blogs, eshops και στα social media. Η Χριστίνα Σαρρή, η Αρετή Βάσσου και ο Αντώνης Ζεάκης παρουσίασαν τις διαφορετικές πλευρές του Web Accessibility. Η ενεργή συμμετοχή του κοινού εμπλούτισε τις ομιλίες με εξαιρετικές ερωτήσεις.

Το Content Creators Meetup: Web Accessibility φιλοξενήθηκε στον σύγχρονο coworking χώρο του Spaces Theanous, στην οδό Θεανούς 15, Κάτω Πετράλωνα. Οι εγκαταστάσεις του Spaces Theanous πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για εύκολη πρόσβαση από ΑΜΕΑ. Εκτός από την προσεγμένη αρχιτεκτονική υποδομή και το μοναδικό design, προσφέρουν όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και γρήγορη σύνδεση WiFi για την εκπόνηση απαιτητικών παρουσιάσεων.

Αφίσα του meetup πάνω σε γκρι τοίχο, δίπλα στην επωνυμία του χώρου SPACES. Στο κέντρο είναι η κεντρική διπλή πόρτα εισόδου. Δεξιά φαίνεται κομμάτι από τα παράθυρα του χώρου.

Κεντρικός χώρος του SPACES. Δεξιά το μεγάλο γραφείο της γραμματείας και στο βάθος καθιστικό με καναπέ και πολυθρόνες, μπροστά από βιβλιοθήκη.

Δύο μολύβια μέσα σε ένα ποτήρι και στο βάθος γενική άποψη του χώρου.

Γενική φωτογραφία του χώρου. Στο βάθος μεγάλο τραπέζι και μεγάλο παράθυρο. Δεξιά οθόνη τηλεόρασης με εικόνα απο το SPACES.

Ομαδική φωτογραφία. Αριστερά η Αρετή Βάσσου, στο κέντρο η Χριστίνα Σαρρή μαζί με την Λούνα, δεξιά ο Αντώνης Ζεάκης.

Σε ποιο βαθμό λειτουργεί η Ψηφιακή Προσβασιμότητα για τους τυφλούς ανθρώπους;

Στην πρώτη ομιλία, η συζήτηση για την συμπεριληπτική προσβασιμότητα υλοποιήθηκε με ένα διαφορετικό τρόπο. Η Χριστίνα Σαρρή και η Αρετή Βάσσου έκαναν ένα ανοικτό διάλογο, σε απόλυτη αρμονία με τις ερωτήσεις του κοινού. Δίπλα στην Χριστίνα παρέμεινε ήρεμη η Λούνα, η σκύλος οδηγός της.

Μερικές από τις ερωτήσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν ο ρόλος των εναλλακτικών κειμένων (alt text) στην ουσιαστική εφαρμογή της ψηφιακής συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Η Χριστίνα έδωσε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την ορθή προσθήκη των alt texts, των links, των κουμπιών και πολλών άλλων σημείων που βελτιώνουν την διάδραση με τα ψηφιακά μέσα. Η ομιλία και η παρουσίαση είναι διαθέσιμη σε μορφή PDF, κειμένου, podcast και βίντεο σε αυτό το άρθρο.

Η Χριστίνα Σαρρή μας περιέγραψε πως αλληλεπιδρά στον ψηφιακό κόσμο και ποια είναι τα εμπόδια που δυσκολεύουν την πρόσβαση της τόσο στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στα websites. Μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι την εξαιρεί από την δυνατότητα να κάνει τις δικές της online αγορές ή απλά να περιηγηθεί στα ψηφιακά μέσα.

Η Χριστίνα Σαρρή είναι φοιτήτρια, φεμινίστρια, συγγραφέας και η πρώτη τυφλή Book YouTuber στην Ελλάδα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στο website της και στο αφιέρωμα που της έκανε το Marie Claire.

Αριστερά η Χριστίνα Σαρρή μαζί με την Λούνα και δεξιά η Αρετή Βάσσου. Πίσω τους οι εικόνες της παρουσίασης τους.

Τετράγωνη φωτογραφία. Καθισμένες σε καρέκλες. Αριστερά η Χριστίνα Σαρρή, με πολύ γλυκό χαμόγελο, μαζί με τη Λούνα και στα δεξιά η Αρετή Βάσσου.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Λούνας

Αίθουσα συνεδριάσεων. Κόσμος καθισμένος σε καρέκλες και στο βάθος μιλάνε η Αρετή Βάσσου και η Χριστίνα Σαρρή.

Αίθουσα συνεδριάσεων. Κόσμος καθισμένος σε καρέκλες.

Μερικές από τις ερωτήσεις που ξεχώρισαν ήταν:

  • Με τις πλατφόρμες μηνυμάτων (messenger, viber κλπ) ποια είναι η κατάσταση; Τι μπορούν να διαβάσουν και τι δεν μπορούν οι ψηφιακοί αναγνώστες οθόνης;
  • Είναι εφικτό να παραγγείλεις μόνη σου φαγητό ή από το σουπερμάρκετ;
  • Μπορείς να διαβάσεις ένα PDF;
  • Τα greeklish είναι προσβάσιμα;
  • Μπορούμε να βάλουμε hashtags στα alt texts;

Όλες οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της πρώτης παρουσίασης είναι διαθέσιμες σε μορφή podcast και βίντεο σε αυτό το άρθρο. Ο γενικός συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Αρετή Βάσσου.

Πώς να κάνετε το website σας προσβάσιμο για όλους τους επισκέπτες

Στην δεύτερη ομιλία ο Αντώνης Ζεάκης εμβάθυνε στις τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από την ορθή ρύθμιση των websites. Κατέρριψε μεθοδικά γνωστούς μύθους και έδωσε σαφείς λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει ένα website προσβάσιμο για όλους τους επισκέπτες.

Ο Αντώνης Ζεάκης βοήθησε το κοινό να κατανοήσει το web accessibility από την πλευρά των web developers. Όπως τόνισε, το 90% των ιστοσελίδων εκεί έξω είναι ακατάλληλο για πρόσβαση σε ανθρώπους με πρόβλημα όρασης, ενώ το 98,1% έχει τουλάχιστον δύο λάθη προσβασιμότητας που θα αναγκάσουν έναν άνθρωπο με αναπηρία να μην μπορεί να περιηγηθεί.

Εριξε φως σε απορίες όπως:

  • Ποια είναι τα βασικά βήματα για να βελτιώσουμε το επίπεδο προσβασιμότητας;
  • Τι είναι το περιβόητο πρότυπο WCAG2.0 που κάνει τις ιστοσελίδες συμβατές σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης;
  • Γιατί πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να το υιοθετήσουν ασχέτως αν έχουν εγκριθεί για κάποια επιδότηση;
  • Τι πρέπει να προσέξουν οι designers και developers εξ αρχής για να μην αποκλείσουν ένα κοινό που ξοδεύει 500δις το χρόνο παγκοσμίως;

Η παρουσίαση του Αντώνη Ζεάκη είναι διαθέσιμη σε μορφή PDF, κειμένου και βίντεο, σε αυτό το άρθρο.

Ο Αντώνης Ζεάκης ασχολείται με το Web Design & Development τα τελευταία 20 χρόνια και έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών σε εταιρίες όπως Hellas Online και Vodafone. Από το 2010 ασχολείται με το επιχειρείν , ιδρύοντας επιχειρήσεις στον τεχνολογικό τομέα ενώ το 2016 ίδρυσε την Upthink Digital Agency με ειδίκευση στο Web Design και την Υποστήριξη των Ιστοσελίδων.

Γενική φωτογραφία του κόσμου ενώ ο Αντώνης Ζεάκης παρουσιάζει την δική του ομιλία.

Πορτραίτο της Χριστίνας Σαρρή προφίλ από την αριστερή πλευρά

Φωτογραφία της Λούνας

Η Χριστίνα Σαρρή κάθεται σε καρέκλα και η Λούνα είναι κάτω από την καρέκλα της.

Γενική φωτογραφία του κόσμου που παρακουλουθεί το meetup, μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Φαίνονται πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Ο κόσμος χειροκροτεί.

Ο Αντώνης Ζεάκης παρουσιάζει την δική του ομιλία.

Τα δωράκια του Meetup

Μια μικρή έκπληξη περίμενε το κοινό που παρακολούθησε το Content Creators Meetup. Στο λόμπυ υπήρχαν μπλοκάκια σημειώσεων της Ελληνικής εταιρείας Skag, οικολογικά ξύλινα μολύβια της εταιρείας Public και γλυκές μπουκιές σοκοφρέτας ION.

Κεντρικό τραπέζι σαλονιού. Πάνω του έχει σημειωματάρια με αυτοκόλητα από το meetup, ξύλινα μολύβια, επαγγελματικές κάρτες.

Κεντρικό τραπέζι σαλονιού. Πάνω του έχει σημειωματάρια με αυτοκόλητα από το meetup, ξύλινα μολύβια, κάρτες επαγγελματικές, μεταλλικό κουτί με μικρά σοκοφρετάκια.

Οργάνωση Content Creators Meetup

H οργάνωση και ο συντονισμός του Meetup έγινε από την Αρετή Βάσσου και την εταιρεία IDEADECO SEO Copywriting Agency. Το IDEADECO SEO Copywriting Agency δημιουργήθκε το 2000 και παρέχει υπηρεσίες δημιουργίας περιεχομένου, copywriting, SEO, Web Design καθώς και εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων σε εταιρείες και οργανισμούς. Παράλληλα συντονίζει τα Content Creators Coffee Meetups, τα Content Creators Workshops και το Greek Online Content Creators Association – GOCCA.

Τα Content Creators Coffee Meetups ξεκίνησαν το 2015. Έκτοτε έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οργανώνονται εθελοντικά από την ομάδα του IDEADECO SEO Copywritng Agency, με σκοπό την εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία διαχείρισης στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, στο ψηφιακό μάρκετινγκ, το SEO και το copywriting.

Χορηγοί

Το Content Creators Meetup: Web Accessibility πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο χάρη στην ευγενική υποστήριξη των χορηγών.

Ταυτότητα της εκδήλωσης

  • Ημερομηνία: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
  • Διάρκεια: 2 μ.μ. – 5 μ.μ.
  • Γλώσσα: Ελληνικά. Τα αγγλικά φάνηκαν χρήσιμα για την ορολογία.
  • Τοποθεσία: SPACES Theanous, Θεανούς 15, Κάτω Πετράλωνα
  • Speakers: Χριστίνα Σαρρή & Luna, Αντώνης Ζεάκης
  • Συντονισμός: Αρετή Βάσσου
  • Οργάνωση: IDEADECO SEO Copywriting Agency
  • Βασικοί Χορηγοί: www.ideadeco.co, www.upthink.gr
  • Κοινό: 29 άτομα