5 πράγματα που κάνω για την αυτοφροντίδα μου

Δεκ 30, 2022 | Σκέψεις

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος του 2022, έχω αρχίσει κι εγώ, όπως @ περισσότερ@, υποθέτω, να κάνω τον ετήσιο απολογισμό μου. Ανάμεσα σε όλες τις ερωτήσεις που θέτω, γραπτά και προφορικά, στην εαυτή μου αυτές τις μέρες, μία ήταν το κατά πόσο με φρόντισα. Αυτό, μάλιστα, ήταν και το θέμα της τελευταίας μου, για φέτος, ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας.

«Με φροντίζω; Μου επιτρέπω να αισθάνομαι την ανάγκη για φροντίδα; Ζητάω φροντίδα από τ@ γύρω μου; Γνωρίζω τις ανάγκες μου; Ξέρω με ποιον τρόπο θέλω να φροντιστώ; Τον εκφράζω; Με ποιον τρόπο φροντίζω εγώ τ@ γύρω μου; Είναι σημαντικότερη η δική μου ανάγκη να φροντιστώ με τον τρόπο που επιθυμώ ή η ανάγκη τ@ άλλ@ να με φροντίσει με τον τρόπο που ξέρει κι επιθυμεί εκείν@;»

Και μ’ αυτά και μ’ εκείνα που τριγυρίζουν στο μυαλό μου αυτές τις μέρες, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου 5 πράγματα που εγώ προσωπικά συνηθίζω να κάνω για την αυτοφροντίδα μου:

Σε καφέ, ξύλινο φόντο, εικόνα της Χριστίνας Σαρρή να πίνει από ένα φλιτζάνι και να κρατάει ένα ανοιχτό βιβλίο.
Το κείμενο στην εικόνα γράφει: «5 πράγματα που κάνω για την αυτοφροντίδα μου». Κάτω αριστερά στην εικόνα γράφει: “Christina’s Book Voice”.

1. Ψυχανάλυση.

Πραγματικά, η καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ. Μια διαδικασία που με βοήθησε να γνωρίσω την εαυτή μου ξανά από την αρχή σχεδόν.

2. Αποστάσεις από τοξικότητα.

Προσπαθώ πλέον να μην τεντώνω τα νεύρα μου. Απομακρύνομαι από συζητήσεις, καταστάσεις κι ανθρώπους που μου δημιουργούν ένταση, όσο μπορώ.

3. Μικρές, καθημερινές απολαύσεις.

Καλός καφές, ένα χαλαρωτικό ντους, διάβασμα βιβλίων και χρόνος με ανθρώπους που αγαπώ είναι από τα πράγματα που εντάσσω στο καθημερινό μου πρόγραμμα.

4. Οραματισμός και στοχοθεσία.

Υπό τον ήχο κάποιας μουσικής που μου αρέσει, κλείνω τα μάτια και φαντασιώνομαι να βιώνω ένα από τα όνειρά μου. Τα κάνω εικόνα μπροστά μου, σαν να τα προβάλλω με προτζέκτορα. Έπειτα κάθομαι και σχεδιάζω ΓΡΑΠΤΩΣ ένα πλάνο για να φτάσω ως εκεί. Ο υπολογιστής μου είναι γεμάτος από λίστες με στόχους, ακόμη και για είκοσι χρόνια μετά. Σοβαρολογώ!

5. Περιποίηση οργανισμού και σώματος.

Φροντίζω να έχω πρόγραμμα και προσπαθώ να το τηρώ. Τουλάχιστον οκτώ ώρες ΠΟΙΩΤΙΚΟΥ ύπνου καθημερινά, απολαυστικά μα και υγιεινά γεύματα (εδώ δυσκολεύομαι, αλλά το παλεύω κι έχω κάνει καλή πρόοδο), λίγο χρόνο μέσα στη μέρα, ώστε να επιτρέπω στον εγκέφαλό μου να ξεκουράζεται χωρίς περισπασμούς. Περιποιούμαι το σώμα μου με αγνά προϊόντα που με διατηρούν φρέσκια και υγιή, πράγμα που μου δίνει ζωντάνια κι αυτοπεποίθηση.

Ελπίζω αυτές οι ιδέες να σε ενέπνευσαν.
Εσύ τι κάνεις για την αυτοφροντίδα σου; Περιμένω με χαρά τα σχόλιά σου.

Χριστίνα Σαρρή